servis@saabstance.cz
+420 605 787 667

info@saabstance.cz (CAMP)

Saab & Chateau 2021

Projekt, který se zrodil z touhy dopřát si trochu dostupného luxusu a péče, když to samé dopřáváme každou chvíli našim autům (pozn. správný SAABista ví), nás napadl v roce 2019, když jsme se sešli uprostřed babího léta jen tak na odpolední brunch v Chateau St. Havel v Praze. Tehdy jsme ještě netušili, že to bude náš nultý ročník :-).

První oficiální setkání s názvem “SAAB & Chateau” proběhlo hned následující rok v Chateau Kotěra (video), na neoklasickém zámku v Ratboři u Kolína, který v letech 1911 – 1913 navrhl a postavil právě architekt Jan Kotěra. Bohatý program, nás mimo jiné zavedl na kolonádu v Poděbradech, kde jsme strávili celé dopoledne a kterou jsme našimi vozy doslova olemovali. Spanilou jízdu kutnohorskou krajinou jsme se zastávkou a obědem v nejvyšším vigvamu na světě v Němčicích u Kolína zakončili společnou večeří právě v Chateau Kotěra. Tento náš počin měl velmi pozitivní ohlas, proto jsme se rozhodli zkusit naplánovat další podobné setkání. I přes komplikace, které nám loňský rok naservíroval, jsme se stihli potkat ještě jednou, tentokrát v Chateau Ratměřice (video). Tam na nás mimo úžasné gastronomie a pohostinné atmosféry, dýchla i trocha melancholie, když jsme se spojili online s pořadateli Saab Session Slovakia, kam jsme kvůli restrikcím nemohli jet.

Bohatý program, návštěva zajímavých míst, všudypřítomný SAAB entusiasmus a to celé ve skvělé společnosti úžasných lidí se ukázalo jako správná kombinace. Jedinečnost těchto akcí podtrhuje fakt, že jejich kapacita je velmi omezená. Jen díky tomu totiž máme možnost se všem hostům věnovat a zajistit příjemnou a přátelskou atmosféru. Možná právě čtete tento článek a říkáte si, že jsme vás nepozvali. Není v tom nic osobního. Jen je naše kapacita vždy brzy naplněna, což nás samozřejmě velmi těší.

Poslední náš počin SAAB & Chateau Dlouhá Lhota (video) byl zase o něco barvitější než ty předchozí. Cílovou destinací byl hotel v zámeckém stylu (jak jinak) Panství Dlouhá Lhota. Ten nám nabídl nejen zážitek v podobě přenocování v zámeckých pokojích, zahradu s nádvořím jako stvořeným pro náš vozový park, ale i wellness a odpočinek tělu a duši. Vážíme si zároveň vzácných zahraničních hostů z Rakouska, Maďarska a Slovenska, kteří to s příjezdem neměli vůbec jednoduché, ale nenechali se odradit. Ostatně, jeden z nich, Peter ‚Rusnak‘ Chomanič, o tom povypráví sám:

“Som veľmi rád, že po prekonaní obmedzení súvisiacimi s aktuálnou situáciou som sa mohol tohto zrazu zúčastniť. Ďakujem usporiadateľom za pozvanie a za ich veľkú pomoc so sledovaním aktuálnych vyhlášok a možností prechodu hraníc. V októbri som s nimi len videotelefonoval zo Session, teraz sme sa konečne zas videli naživo. To mi hneď vylepšilo náladu 🙂 lebo ľudia tu boli najdôležitejšou časťou zrazu, až potom autá či atraktívne miesta. Všetko z toho ale stálo za to, ospravedlňujem sa však, ak ste ma vítali ako keby sa poznáme 10 rokov a ja som si nevedel zaradiť tvár a auto k osobe s ktorou som často v kontakte :D. Páčili sa mi skvele vybraté miesta, hlavne našej spoločnej histórie za prvého prezidenta Česko-Slovenska. Aj v tomto zámku Hluboš som našiel paralelu s našimi autami. Za 300 rokov mal 25 majiteľov, každý sa na ňom podpísal svojimi úpravami, ale tí súčasní s láskou robia správnu vec = zachraňujú ho v jeho pôvodnej historickej podobe a hodnote. Viacero z nás má tiež auto s históriou, po viacerých majiteľoch a úpravách, no s rozhodnutím investovať do nich a vylepšiť ich stav, zachovať ich. To prinieslo skvelé debaty pri stole, lebo každý z nás má kopec zážitkov na zdieľanie. Ľudia, chýbali ste mi. Rád som vás videl!”

I když to nebylo jednoduché se letos sejít, nevzdali jsme to a odměnou nám za to byly společné procházky v zámeckých zahradách v Mníšku pod Brdy a Dobříši nebo oběd v pivovaru Kytín ve stejnojmenné romantické vesničce “v bráně” do Brd. Pomyslnou třešničkou na dortu pak byla návštěva zámku Hluboš, barokního skvostu přestavěného v novorenesančním stylu a původního letního sídla Tomáše Garrigua Masaryka. Zámek je aktuálně v péči obecně prospěšné společnosti Zámek Hluboš z.ú., která zahájila v listopadu 2020 odkup a obnovu areálu a jeho postupné otevření veřejnosti. Zámek Hluboš má neuvěřitelné genius loci a my věříme, že se na toto místo jednou vrátíme a budeme moci obdivovat výsledek úsilí, které aktuální majitelé do projektu vkládají. Třeba na náš jubilejní ročník…

Děkujeme za vaši účast, za pořadatele Katka Balíková & Jakub Morýs